Stran 1 od 1

Najboljši 24mm do nekje 35mm objektiv?

OdgovorObjavljeno: 24 feb 2012, 09:55
Napisal/-a trco
Kateri bi bil najboljši objektiv v rangu 24 - 35mm? Verjetno pridejo v poštev tudi objektivi povečevalnikov (vsaj kolikor sem spremljal).

Način uporabe:
- obrnjen narobe, zato vseeno kateri mount je (lahko je tudi k-mount, še ga lahko za kaj drugega ponucam kasneje)
- uporabljal se bo pri zaslonki f/11 in f/16 (redko f/8)

Pogoji:
- fiksen
- oster kolikor se da
- obvezna nastavitev zaslonke
- navoj za filtre ali podobno
- cena do max 200 EUR

Trenutno imam Tokino 28mm f/2.8, ki bi naj nekako konkurirala Pentaxu 28mm f/2.8, ampak nekako nisem zadovoljen z rezultati.

Mnenja zelo dobrodošla.

p.s.
Če ima kdo kaj podobnega za prodat, se priporočam.

Re: Najboljši 24mm do nekje 35mm objektiv?

OdgovorObjavljeno: 24 feb 2012, 10:43
Napisal/-a adminko
Jaz sem probal do sedaj dva objektiva v tem rangu obračati, in sicer pentax smc M 28 2.8 in pentax smc A 28 2.8.

M verzija je bila rahlo ostrejša, ampak oba sta bila zadovoljiva.

L.P.

Re: Najboljši 24mm do nekje 35mm objektiv?

OdgovorObjavljeno: 24 feb 2012, 11:56
Napisal/-a TakumarKid
Od Pentaxovih zagotovo priporočam oba 28mm f3,5. Sploh stara in velika K verzija je optični biser. M serijo se da dobit za cirka 50-60 eur, K pa za recimo 80-100eur. Pri 24mm je pri Pentaxu izbire manj in cena malo višja, a tja za enih 100-120 eur bi se že dalo dobit kaj.
Problem, ki ga jaz vidim je, da boš objektive uporabljal na zaslonkah, kjer objektiv zagotovo ni več najboljši. Sploh na cropu so za take objektive najboljše zaslonke tja med f4 do max. f8. Kasneje ti difrakcija začne pobirat ostrino in na f16 nimaš kaj dosti za pričakovat pa našraufaj kar hočeš na aparat.

Re: Najboljši 24mm do nekje 35mm objektiv?

OdgovorObjavljeno: 24 feb 2012, 19:59
Napisal/-a trco
Hvala za mnenja adminko in jozeG.

jozeG je napisal/-a:Kasneje ti difrakcija začne pobirat ostrino in na f16 nimaš kaj dosti za pričakovat pa našraufaj kar hočeš na aparat.


Saj, to me ravno skrbi - od f/8 gor začne tako pobirat sliko, da to ni res. Danes sem malo testiral na f/8 pa ni nevemkolko razlike v številu fotk za stacking. Se pa pozna na ostrini v + seveda.
Zdaj sem malo gledal po internetu. Ma kdo na zalogi Schneider Kreuznach Componon S 28mm f/4 za povečevalnik? Baje reže kot britev :)

Re: Najboljši 24mm do nekje 35mm objektiv?

OdgovorObjavljeno: 25 feb 2012, 00:20
Napisal/-a adminko
Ko sem že nekaj časa nazaj malo gledal po spletnih galerijah in opazil, da veliko uporabnikov, ki uporablja obrnjen objektiv in stacking metodo naredi tudi po sto ali več posnetkov mrtve žuželke, z zaslonko nekje med 2.8 in 5.6.

Moraš imeti fiksirano žuželko ter tračnico(ali da imaš vse montirano na mehu), da lahko res natančno pelješ fotoaparat stran oziroma k objektu fotografiranja. Obstaja tudi elektronska tračnica, s pomočjo katere se nastavi prva in zadnja točka, ter razdalja med posamenim posnetkom, nato tračnica opravi delo sama. To je verjetno kar vredu, sploh če je tračnica narejena dosti natančno.
Sam sem enkrat v roki držal Velbonovo, in mi je delovala katastrofalno, saj je plesala levo in desno, da si ne predstavljam dela z njo (lahko da je bil slučaj).

Obstaja tudi možnost, da se natakne en objektiv normalno na telo aparata, nato pa drugega obrnjenega.

Drugače pa obstajati še dve ekstremni obliki makra. Prva je, da se natakne telo DSLR ja na mikroskop, ali pa da se natakne samo objektiv mikroskopa na aparat (vmes je potrebno dati še nekaj druge šare). Seveda je vse odvisno od objektiva, vendar je povečava od glave mravlje naprej.

Re: Najboljši 24mm do nekje 35mm objektiv?

OdgovorObjavljeno: 25 feb 2012, 00:46
Napisal/-a Pancolart
Tadej ne bo druge, kot da se oglasiš.

Re: Najboljši 24mm do nekje 35mm objektiv?

OdgovorObjavljeno: 25 feb 2012, 17:49
Napisal/-a trco
@adminko
Hvala za podane informacije.
Sem na tekočem s temi stacking zadevami (avtomatski StackShot zgleda opasno) - v zadnjega pol leta sem naštudiral vse mogoče zadeve. Žal me nekak ni pritegnilo, da bi našibal 150 fotk pomožnosti na mrtvi žuželki in jih nato združeval. Že res, da so ostrina, detajli in barve na vrhuncu, ampak pol mam nekak filing, kot da štancam v industriji.
Zaenkrat mam nagledane zadeve za povečave do 3x in seveda na živih žuželkah - v stilu Thomasa Shahana. Torej vse fotkano iz roke in tja do max 5 fotk stackinga - Thomas ima največkrat dve fotki združeni pri zaslonkah f/11 ali f/16 - pred kratkim je imel fotke objavljene v National Geographic - difrakcija torej ni zgovor :mrgreen:

@Pancolart
Se bom oglasil, se dogovorima preko ZS