Primerjava Pentaxovih 50 f1,4

Tema namenjena Pentaxovim objektivom pred K bajonetom. V to skupino spadajo objektivi z navojem m37 in m42

Moderator: TakumarKid

Primerjava Pentaxovih 50 f1,4

OdgovorNapisal/-a TakumarKid » 28 maj 2011, 19:32

Doma so se znašli Super Takumar (prva verzija), S-M-C Takumar, Pentax A in izposojeni Pentax FA (hvala Janko!), torej štiri generacije 50 f1,4 objektivov. Prvi Super Takumar je že prava starina, saj datira v leto 1964 in ima lečo več kot ostale verzije, ki delijo enako optično sestavo sedmih leč v šestih skupinah, druga verzija Takumarja je objektiv iz začetka sedemdesetih, A verzija iz sredine osemdesetih, FA pa objektiv iz devetdesetih let, ki pa ga še danes kupimo novega po neskromni ceni preko 400 eur.
Sklenil sem narediti en test objektivov na f1,4 in na objektu, ki je praktično v neskončnosti, ter test na objektu, ki je cirka 1m od kamere. Danes predstavljam test na neskončnost. Da bo zadeva še malce začinjena, bom pentaxovim objektivom dodal še M42 Auto Rikenon 55 f1,4. Sicer je objektiv res malenkost daljši kot pentaxovi objektivi, a je krajši kot Takumar 55. Fotografije so posnete v raw formatu, belina je izbrana ročno na 5200K, pretvorba v silkiju brez ostrenja. Izrezi so iz sredine. Pa fokusiranje je bilo s pomočjo živega pogleda.

Super Takumar
Slika

S-M-C Takumar
Slika

Pentax A
Slika

Pentax FA
Slika

Rikenon
Slika

Komentar. Super Takumar je najslabši v ostrini. Moj primerek tudi ni ravno v najboljšem stanju, a kot boste videli v nadaljevanju se situacija na bližnjem motivu malce obrne v prid temu objektivu. S-M-C Takumarju se pozna rumenost leč. Če imamo belino na AWB se tega ne pozna, ker jo avtomatika izravna. Ostrina je pri treh objektivih z enako sestavo zelo podobna in težko bi rekli kateri je boljši. Rikenon ima malce manj kontrasta a je po mojem mnenju celo kanček bolj oster kot vsa pentaxova četica.
Uporabniški avatar
TakumarKid
 
Prispevkov: 1797
Pridružen: 05 maj 2009, 15:45
Kraj: Krasland

Re: Primerjava Pentaxovih 50 f1,4

OdgovorNapisal/-a Pancolart » 30 maj 2011, 10:40

Bravo Jože, fino delo si opravil. Sam tudi Super-Takumarja še ne bi odpisal, ker se mi zdi, da na testu ne dosega neskočnosti. Če pogledaš listje (na sliki levo spodaj) je očitno tam dosti bolj v fokusu kot pri ostalih. S-M-C Takumar ima najboljše barve, ampak to je po svoje "tvoja krivda". Mislim, da so vsi uporabljeni objektivi med boljšimi starodobniki.
Vintage lenses age like wine.
Pentax Q, Nikon J3, Sony NEX-C3, Sony A7, Pentax 67
Uporabniški avatar
Pancolart
 
Prispevkov: 924
Pridružen: 18 maj 2009, 09:10


Vrni se na Takumar objektivi

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron