Pentax K-30

debata o DSLR aparatih Pentax - od prvega Pentax istD do najnovejšega Pentax K-5 ....

Moderator: TakumarKid

Re: Pentax K-30

OdgovorNapisal/-a adminko » 16 apr 2013, 20:29

dragan je napisal/-a:@Adminko
Kako nekomu razložiti pojmovanje industrijskega oblikovanja? To je približno tako kakor razpredati o moderni uporabni umetnosti, če nimaš razumevanja za to področje bo debata izzvenela v prazno. Debata oldschool fotografov o dizajnu nekega fotoaparata bo popolnoma drugačna npr. od študentov industrijskega oblikovanja...

Meni osebno je pri oblikovanju K-30 najbolj všeč to, da navkljub agresivnemu dizajnu ni trpela ergonomija. Prav nasprotno, z oblikovalskim stilom jim je uspelo še bolj povdariti nekatere lastnosti aparata (outdoor, action, etc.). Uporaba raznolike perforirane oz. teksturirane mehke gume me spominja na moderne obloge armaturnih plošč pri avtomobilih. Nasploh mi je všeč, da Pentax razmišlja o tem kje (poleg glavnega gripa) bomo uporabniki še prijeli za ohišje.Morda res nisem akademsko izobražen v smeri industrijskega oblikovanja, tudi veliko moderne umetnosti ne razumem, sam se nimam za oldschool fotografa (ko ste se vi fotografsko kalili mene še ni bilo), pa vseeno mislim da je zanimivo videti, kako različni potencialni in aktualni uporabniki dojemamo pojem oblikovanja sodobnega DSLR-ja K-30, do mnenja pa smo tako ali tako upravičeni vsi, ne glede na vse prej našteto.

Za začetek bi morda poudaril, da je zame osebno design aparata drugotnega pomena in primarno vlogo igra vse kaj drugega. A če nek izdelek prejme neko oblikovalsko nagrado, bi pričakoval, ne da je lep samo na pogled, temveč da se oblikovalske poteze odrazijo tudi v ugodju pri uporabi, vzdrževanju in nekje zadaj za vsem tudi predstavljajo podjetje, ki ga je izdelalo.

Meni kot nepoznovalcu dizajneranja DSLR-jev, na aparatu oči najprej pade oblikovanje ohišja nad prizmo, kar je tudi edini del, ki se vidi med uporabo aparata. Tu mi Pentax ravno z modelom K-30 deluje nekoliko brez vizije. Če samo pogledamo modele K7, K5, K5II/s (ki so oblikovani po istem principu), in K-r ki je bil v bistvu predhodnik K-30. Vsi so imeli ohišje nad prizmo oblikovano z ostrimi linijami, katere so dale aparatu dušo in če natančneje pogledaš boš videl, da je oblika ponovljena iz oblike prizem starih filmskih aparatov (pred MZ, še najbolj nekje deluje podobno prizmi Pentaxa LX). Če pogledamo Nikona in Canona imata oba dokaj jasno začrtano linijo, od vstopnega modela pa do pro razreda, a pri vseh se pretaka neka vzporednica in vsakega lahko prepoznaš že po "prizmi"(pisal bom po prizmi, dejansko je to ohišje nad prizmo), v katero kategorijo spada. Sedaj pa poglejmo K-30. Njegova prizma je popolno nasprotje, nekaj drugačnega, nedefineranega, in nič kar bi videli. Zgornji del so podaljšali, kar nima ključne vloge, saj je notranja bliskavica vgrajena kar nekaj mm pred koncem "strešice". Dodali so 2 kanala, ... celotna stvar nima nekega funkcionalnega pomena, niti meni kot nepoznovalcu umetnosti ne deluje privlačno.

Nato se bom dotaknil kako vidim povezavo oblikovanja in uporabnosti. K-30 ima lepo pouradjen grip, ki se zelo lepo poda v roko (celo lepše kot na k5 obliki), a na žalost sem sam preizkusil zadevo z objektivom DA*50-135. Objektiv 50-135 ima dokaj blizu bajoneta zoom obroč, in kar se dogaja na K-30 je, da zaradi povečanega gripa in majhne obmaknjenosti le tega med zoomiranjem prsti levice zadenejo ob prste desnice (ki ležijo na povečanemu gripu). Zadevi se da verjetno b.p. privaditi a meni osebno je zadeva padla v oči. Stvar ki jo osebno obožujem je postavitev zelenega gumba na zadnji strani bodyja, saj ga lahko stiskaš s palcem ne da bi odmikal kazalec z gumba za proženje, kar še posebej prav pride ob uporabi starih dobrih manualnih objektivov, kateri še niso imeli Avtomatike. No pri K-30 so ga postavili na vrh, skoraj v dlan, kako je postavitev ergonomična sem pozabil (body saj sem imel body v roki samo 10 min), a vseeno mi preskakovanje kazalca že pri K10/20d ni bilo najbolj ljubo. Kar se pa tiče perforirane gume iz "zračnikov" na desni strani (če aparat gledamo od spredaj) morda res spominjajo na dele iz športnih avtomobilov, a ne morem se nehati poigravati z mislijo, kako bo ta "športni avto" izgledal, ko se bo v njem nabrala umazanija, ter, kako bo izgledalo čiščenje. Po mojem bi se tej perforaciji b.p. izognili, kot so se pri vseh modelih do sedaj.

Toliko o mojem subjektivnem mnenju na hitro.
Uporabniški avatar
adminko
Globalni moderator
 
Prispevkov: 955
Pridružen: 24 nov 2011, 18:13

Re: Pentax K-30

OdgovorNapisal/-a greg » 17 apr 2013, 09:13

adminko je napisal/-a: Kar se pa tiče perforirane gume iz "zračnikov" na desni strani (če aparat gledamo od spredaj) morda res spominjajo na dele iz športnih avtomobilov, a ne morem se nehati poigravati z mislijo, kako bo ta "športni avto" izgledal, ko se bo v njem nabrala umazanija, ter, kako bo izgledalo čiščenje. Po mojem bi se tej perforaciji b.p. izognili, kot so se pri vseh modelih do sedaj.

Umazanijo obrišeš z mokro krpo in vatirano palčko, saj je WR. :)
Uporabniški avatar
greg
 
Prispevkov: 1641
Pridružen: 24 jan 2011, 16:58

Re: Pentax K-30

OdgovorNapisal/-a dragan » 17 apr 2013, 17:51

Adminko, lepo in presenetljivo obširno si se razpisal o K-30. Ne morem se načuditi dejstvu, kako globok vtis je pri tebi zapustil ta aparat. In to samo po pičlih 10 minutah bežnega šlatanja! :lol: Kaj bi šele bilo, če bi si vzel malo več časa? :roll:

Nekonvencionalen dizajn običajno polarizira, tudi pri K-30 je tako, either love it or hate it. Jaz bi se uvrstil nekam vmes: ko sem na spletu videl prve fotografije K-30 se mi je zdel nenavaden in ne preveč privlačen. Ko sem mu potem kasneje pri Beseničarju izpraznil baterijo (ki pa ni bila čisto polna na začetku) se je štorija povsem obrnila (kot sem že poročal v tem kontekstu).

Najbolj izrazita oblikovna elementa pri K-30 sta grip in prizma z "nadstreškom". Oba elementa sta usmerjena naprej in sugerirata odločnost in usmerjenost. Podobno kot nekateri avtomobili, ki sugerirajo hitrost, preden se sploh premaknejo. Ta aparat vidno izstopa med konkurenčnimi izdelki (tudi iz lastne hiše), mogoče je prav zato bil bolje opažen in tudi dobil tista že omenjena priznanja.

Na aparatu je presenetljivo dosti okraskov, npr. modeliran mini-grip na levi strani (nekateri pravijo, da jih spominja na Hansaplast), ki ima svojega brata dvojčka med objektivom in glavnim gripom (se slabo vidi v naravi). Skoraj kot baročni dodatek deluje AF-assist lučka, ki je dobila privzdignjeno mesto pod glavnim nastavitvenim koleščkom, na strmo padajočem delu ohišja. In seveda že razvpiti "zračniki" (aka ram-air intake), ki so na obeh bočnih straneh bajoneta.

V praksi je oblika gripa za roke moje (srednje) velikosti idealna. Ne vem kako bo všeč ljudem z manjšimi dlanmi, vsekakor pa ne bo priljubljena pri tistih z velikimi šapami. Problem ozkega in dolgega gripa se pojavi takrat, ko je na aparatu večji oz. malce debelejši objektiv. Takrat se lahko zgodi, da postane med objektivom in gripom pretesno za prste, stvar lahko postane neudobna.
PENTAX K20D, K-30, K-r, X-5, MZ-5, AF-540FGZ
Slika
DA 4/15mm ED AL Ltd, DA 2,8/35mm Macro Ltd, DA 2,4/70mm Ltd, DFA 2,8/100mm Macro WR
Uporabniški avatar
dragan
 
Prispevkov: 343
Pridružen: 08 nov 2009, 18:55

Re:

OdgovorNapisal/-a repek » 11 nov 2013, 20:00

Pozdravljeni!
Rad bi vprašal lastnike k-30, kako ste zadovoljni z autofocusom. Imam namreč kx-a in opažam nekonsistentnost AF-ja ob naravni ali umetni svetlobi.Torej AF dostikrat ne zadane.
Seveda je to bolj opazno pri odprtih zaslonkah. Ali je to pri k-30 rešeno in je AF bolj zanesljiv?
Lp
repek
 
Prispevkov: 10
Pridružen: 29 dec 2010, 20:49

Re: Pentax K-30

OdgovorNapisal/-a Polestar » 27 nov 2013, 22:35

Jaz sem namreč s svojim k30 + 18-135 izredno zadovoljen, hiter in zanesljiv ;)
Polestar
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 04 jul 2013, 20:50

Re: Pentax K-30

OdgovorNapisal/-a Plokhi » 11 feb 2014, 16:42

a mi zna kdo povedat če NR nastavitve vplivajo na RAW fotke?

Ker v aperture sem opazil da pod "raw tuning" obstaja en slider za NR.
Plokhi
 
Prispevkov: 203
Pridružen: 22 dec 2013, 16:29

Re: Pentax K-30

OdgovorNapisal/-a Giklab » 11 feb 2014, 19:12

Ne vplivajo, je pa res da Pentax (in večina drugih) naredijo malo NRja tudi RAW fajlom v aparatu. Pri K-5x seriji se to zgodi nad ISO 1600 recimo, in učinek je podoben, kot bi nastavil JPEG NR na LOW.
Giklab
 
Prispevkov: 1005
Pridružen: 16 apr 2012, 18:09
Kraj: Miren

Re: Pentax K-30

OdgovorNapisal/-a Plokhi » 11 feb 2014, 19:18

Cool!

Jao koliko nastavitev sploh ni važnih če slikaš RAW lol. V manualu nič ni pisalo za NR (za ostale stvari za RAW je)
Plokhi
 
Prispevkov: 203
Pridružen: 22 dec 2013, 16:29

Re: Pentax K-30

OdgovorNapisal/-a se-ma » 11 okt 2015, 14:34

Bom kar nadaljeval tole temo. Dva prijatelja imata K-30 ( obema sem aparat priporočil jaz ), do sedaj sta aparata delovala čisto OK v razmaku manj kot 14 dni se je pa pri obeh pojavila težava, močno podsvetljene fotografije in video.

Deževno vreme dnevna svetloba

pri nastavitvi AVTO nastane tole. iso200, f7.1, 1/125s ( avtomatika je izbrala prave nastavitve )
Slika

nastavitev M iso 100, f4.5, 1/20 s ( aparat javlja presvetlitev +2 )
Slika

nastavitev M iso 100, f4.5, 1/5 s ( aparat javlja presvetlitev +3,5 )
Slika

nastavitev M iso800, f5.6, 1/8s ( aparat javlja močno presvetlitev +..)
Slika

zamenjam aparat K5 isti objektiv zelena A iso 100 f7.1, 1/100s
Slika

razlika je očitna
Pa me zanima, se je že kdo srečal z takim problemom oziroma je zasledil kje drugje da se to dogaja, ker skoraj čudno bi bilo da se to zgodi na dveh aparatih v tako kratkem obdobju
Kar daš, to dobiš!
Uporabniški avatar
se-ma
 
Prispevkov: 98
Pridružen: 03 maj 2009, 07:29
Kraj: Tunjice

Re: Pentax K-30

OdgovorNapisal/-a Giklab » 11 okt 2015, 14:56

Bi znal bit mehanizem za zaslonko, če se prav spomnim s forumov so taki simptomi. Se je še kar pojavljalo.
Če sta še v garanciji hitro na servis.
Giklab
 
Prispevkov: 1005
Pridružen: 16 apr 2012, 18:09
Kraj: Miren

Prejšnja

Vrni se na Pentax - DSLR

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gostov