K100Ds deluje samo na avtomatiki

debata o DSLR aparatih Pentax - od prvega Pentax istD do najnovejšega Pentax K-5 ....

Moderator: TakumarKid

K100Ds deluje samo na avtomatiki

OdgovorNapisal/-a vip58 » 11 jul 2012, 22:38

Najprej lep pozdrav vsem, že dolgo nisem nič objavljal, berem in gledam pa še kar redno :)
Me nekaj heca moj k100s zadnje čase, normalno deluje samo na avtomatiki in scenskih načinih.
Večinoma uporabljam AV ali manual, tam se pa zatakne. Ko premaknem kolešček za nastavitve časa ali zaslonke začne zapirati zaslonko,
ne glede v katero smer vrtim, čas pa naraste do 4000 in tam ostane. Ko pride do skrajne nastavitve se ne da več vrnit nazaj.
Če ga samo ugasnem, se prejšnje nastavitve obdržijo in se jih ne da spreminjati. Pri odklopu baterij se povrne na izhodišče f8 1/125 +3,
čim pa kaj premaknem se zgodba ponovi.
Povrnil sem tovarniške nastavitve, menjal baterije, čistil kontakte, menjal objektive....itd, brez uspeha... :(
Se je to že komu dogajalo? Ali obstajajo kakšna domača zdravila za te simptome, al bo treba k besnemu...
vip58
 
Prispevkov: 20
Pridružen: 30 apr 2009, 22:21

Re: K100Ds deluje samo na avtomatiki

OdgovorNapisal/-a Matjazz » 12 jul 2012, 14:44

Se pravi nastavitve začnejo šibati po svoje, ko uporabiš kolešček? Obstajajo neki spreji za čiščenje kontaktov, ki bi utegnili pomagati, sicer pa Beseničar.
PENTAX *Ist DS - moja prva ljubezen
PENTAX DA* 50-135/2.8 SDM, DA 14/2.8, DA 10-17/3.5-4.5 Fisheye, DA 18-55/3.5-5.6, DA 18-135/3.-5.6, DA 21/3.2, 40/2.8, 70/2.4 Limited, SMC A 50/1.7, K-x, K-5, *Ist DS
SIGMA 18-50/2.8, 70-300/4.5-5.6, TAMRON 300/2.8 + 1.4x, 2x TC ...
Uporabniški avatar
Matjazz
 
Prispevkov: 416
Pridružen: 30 apr 2009, 22:11
Kraj: Postojna - Ljubljana

Re: K100Ds deluje samo na avtomatiki

OdgovorNapisal/-a ploski4 » 12 jul 2012, 18:13

ja, verjetno ima kolešček slab kontakt pri vrtenju v drugo smer...
ploski4
 
Prispevkov: 1716
Pridružen: 02 maj 2009, 12:40

Re: K100Ds deluje samo na avtomatiki

OdgovorNapisal/-a vip58 » 12 jul 2012, 22:14

Bil pri besnemu danes, Stane pregleda zadevo, vse deluje kot mora, jaz kuham od jeze :twisted:
Šele čez nekaj časa se pokaže, nastavitve se naključno premikajo, posamezne vrednosti preskakuje itd.
Očitno kolešček zgublja kontakt, če ga pritisnem pod določenim kotom, deluje, drugače ne.
Serviser odhaja na dopust, jaz pa tudi, torej bom še nekaj časa potrpel.
Bom pa še poizkusil osvežit kontakte, samo še ugotovit moram kako to izvesti.. :?

Sem pa ujel, da prihaja K30 jeseni...... ampak jaz bi bil tudi z K5 čisto zadovoljen, ah, bom počakal jesen...
vip58
 
Prispevkov: 20
Pridružen: 30 apr 2009, 22:21

Re: K100Ds deluje samo na avtomatiki

OdgovorNapisal/-a BeerBelly » 13 jul 2012, 07:04

Jeseni se zdi malo pozno. V Angliji vem da so že na voljo.
En Nikon na dan, prežene slabe fotke stran...
BeerBelly
 
Prispevkov: 180
Pridružen: 19 nov 2010, 09:21

Re: K100Ds deluje samo na avtomatiki

OdgovorNapisal/-a gorski » 13 jul 2012, 13:40

BeerBelly je napisal/-a:Jeseni se zdi malo pozno. V Angliji vem da so že na voljo.


Tudi v Ameriki je že na voljo, na Japonskem pa itak. Upam, da ga Beseničar dobi kmalu, sicer ga bodo dopusti prehiteli :? .
gorski
 
Prispevkov: 41
Pridružen: 01 nov 2011, 23:16


Vrni se na Pentax - DSLR

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov

cron