Začetniška vprašanja glede Pentax K-5

debata o DSLR aparatih Pentax - od prvega Pentax istD do najnovejšega Pentax K-5 ....

Moderator: TakumarKid

Začetniška vprašanja glede Pentax K-5

OdgovorNapisal/-a slavi » 11 apr 2012, 19:45

Lep pozdrav, vsem skupaj tukaj na forumu.

Pred nekaj dnevi sem kupil nov Pentax K-5 Kit z 18-135 WR objektivom. Glede na to, da je to moj prvi DSLR in prvi Pentax imam nekaj vprašanj za tiste, ki imate in poznate ta model. Mislim, da sem nekaj odgovorov že našel, vendar bi kljub temu rad vaše mnenje glede teh dilem.

1. Prva nikoli slišana stvar je "ropotanje" v kameri, ko jo obrnem npr. za +/- 90°. Baje bi naj bilo to normalno. Kot da bi se nekaj premikalo. Če je to res ali se bo to ščasoma utišalo?

2. Ko vključim Live View (gumb LV) ali Movie mode je zopet notri neko čudno brnenje. Ali je tudi to normalno? Če snemam video v tišini se vse to sliši na filmu. Ali tudi vi slišite isto na svoji kameri?

3. Ko dam objektiv na maksimalni zoom, usmerim objektiv npr. proti belemu listu ali proti belemu nebu in pogledam skozi iskalo vidim na celotnem vidnem polju enakomerno razpršene male drobne pikice, tako kot bi gledal prah, ki je enakomerno raztrošen po celotnem vidnem polju. Na forumu sem že bral o podobni zadevi. Ali gre morda za to tovarniško napako (senzor stain) o kateri lahko beremo na Pentax forumih? Če naredim posnetek izgleda kot, da to ni vidno na sliki. Imam občutek, kot da bi to bilo na zrcalu.

4. Ko sem bil na zadnjič na prvem izletu z njim in slikal se mi je večkrat zgodilo, da sprožilec (shutter button) enostavno ni odreagiral. Aparat je lahko bil pred tem popolnoma ugasnjen ali pa se je prej sam izključil po 1 minuti. Ni šlo za to, da aparat ni mogel izostriti slike (kot če bi npr. slikal bel list), ampak kot, da gumb sploh ne dela. Zgodilo se je tudi, da če sem ugasnil in ponovno vključil aparat ni pomagalo. Ko pa sem ga kasneje čez 5 ali 10 minut ponovno uporabil pa je spet vse normalno delalo. Doma se mi to nikoli ni zgodilo, ne pred tem in ne po tem, tako, da tega ne morem ponoviti v živo. Ali ima kdo kakšno idejo kaj bi lahko bil vzrok za to?

Predvsem me zanima vaše mnenje glede 2, 3. in 4.-tega vprašanja. Ali naj se obrnem na prodajalca in zahtevam zamenjavo, saj je aparat še povsem nov in že kaže na težave?

Lp, Slavi
slavi
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 10 apr 2012, 17:19

Re: Začetniška vprašanja glede Pentax K-5

OdgovorNapisal/-a adminko » 11 apr 2012, 20:14

Najprej lep pozdrav na forumu.

slavi je napisal/-a:1. Prva nikoli slišana stvar je "ropotanje" v kameri, ko jo obrnem npr. za +/- 90°. Baje bi naj bilo to normalno. Kot da bi se nekaj premikalo. Če je to res ali se bo to ščasoma utišalo?


Je normalno in ne bo prenehalo. Če se ne motim je posledica shake reduction sistema in z aparatom ni nič narobe.


slavi je napisal/-a:2. Ko vključim Live View (gumb LV) ali Movie mode je zopet notri neko čudno brnenje. Ali je tudi to normalno? Če snemam video v tišini se vse to sliši na filmu. Ali tudi vi slišite isto na svoji kameri?


Je normalno in se hrup bolj sliši, ko se aparat premakne, kot če miruje. Kaj je vzrok tega ne vem, če se isklopi shake reduction se kaj dosti ne spremeni zato je verjetno rešitev uporaba zunanjega mikrofona.


slavi je napisal/-a:3. Ko dam objektiv na maksimalni zoom, usmerim objektiv npr. proti belemu listu ali proti belemu nebu in pogledam skozi iskalo vidim na celotnem vidnem polju enakomerno razpršene male drobne pikice, tako kot bi gledal prah, ki je enakomerno raztrošen po celotnem vidnem polju. Na forumu sem že bral o podobni zadevi. Ali gre morda za to tovarniško napako (senzor stain) o kateri lahko beremo na Pentax forumih? Če naredim posnetek izgleda kot, da to ni vidno na sliki. Imam občutek, kot da bi to bilo na zrcalu.


Verjetno ni mišljen raster medlice? Senzor stain se pojavijo na senzorju, in ne v iskalu (torej madeži niso vidni na medlici/ogledalcu, temveč na fotografijah). Lahko bi bilo da med menjavo objektivov v aparat pride prah, ki se je prijel na medlico vendar ta nebi bil rasporejen po celi medlici enakomirno.


slavi je napisal/-a:4. Ko sem bil na zadnjič na prvem izletu z njim in slikal se mi je večkrat zgodilo, da sprožilec (shutter button) enostavno ni odreagiral. Aparat je lahko bil pred tem popolnoma ugasnjen ali pa se je prej sam izključil po 1 minuti. Ni šlo za to, da aparat ni mogel izostriti slike (kot če bi npr. slikal bel list), ampak kot, da gumb sploh ne dela. Zgodilo se je tudi, da če sem ugasnil in ponovno vključil aparat ni pomagalo. Ko pa sem ga kasneje čez 5 ali 10 minut ponovno uporabil pa je spet vse normalno delalo. Doma se mi to nikoli ni zgodilo, ne pred tem in ne po tem, tako, da tega ne morem ponoviti v živo. Ali ima kdo kakšno idejo kaj bi lahko bil vzrok za to?


Verjetno se ne da prožiti aparata če ni posnetek v fokusu. Če se ne motim je neka funkcija da se to izklopi.

Upam da sem kaj pomagal.
L.P.
Uporabniški avatar
adminko
Globalni moderator
 
Prispevkov: 955
Pridružen: 24 nov 2011, 18:13

Re: Začetniška vprašanja glede Pentax K-5

OdgovorNapisal/-a AVivod » 11 apr 2012, 20:23

Pozdravljen na forumu. Želim ti obilo veselja z novo igračko, ki je res dobra.
Glede tvojih vprašanj pa bi dopolnil adminka.
Ad 2./ Senzor se ob vklopljenem SR premika tudi v načinu live view.
Ad 4./ Ne vem kaj bi to bilo. Meni se to nikoli ni zgodilo.

lp
Andrej
AVivod
 
Prispevkov: 846
Pridružen: 04 maj 2009, 06:55

Re: Začetniška vprašanja glede Pentax K-5

OdgovorNapisal/-a slavi » 12 apr 2012, 20:34

Hvala obema za odgovore. Če je morda res kaj narobe s sprožilcem bom videl ali se bo ta stvar še ponavljala.

Še vedno pa me zanima konkreten odgovor ali mi lahko uporabniki K-5 iz prve roke poveste ali tudi vi opazite kakšne "smeti" (tako, kot da bi bilo prašno), če daste objektiv na maksimalni zoom in usmerite kamero tako, da gledamo npr. na bel list. Ali v iskalu vidite kakšne drobne male pikice ali pa je viden čisti beli list?
slavi
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 10 apr 2012, 17:19

Re: Začetniška vprašanja glede Pentax K-5

OdgovorNapisal/-a adminko » 12 apr 2012, 20:50

Glede nedelovanja prožilca sem danes uspel doseči da aparat ni proži, ko je bil nastavljen na AF in ni mogel izostriti. To je verjetno edini upravičen primer da aparat nebi izostril. Če se zadeva preklopi na MF potem mora prožiti mislim da kar vedno;)

Glede "smeti" pa me zanima, ali je ta "prah" prisoten tudi če se sname objektiv iz aparata in se brez njega pogleda skozi okular proti luči?
Uporabniški avatar
adminko
Globalni moderator
 
Prispevkov: 955
Pridružen: 24 nov 2011, 18:13

Re: Začetniška vprašanja glede Pentax K-5

OdgovorNapisal/-a phob » 13 apr 2012, 12:03

....smeti verjetno vidiš, ko je objektiv izostren na neskončno in so brez dvoma prah na medlici. Poizkušaj očistiti svetlobni jašek ( t.j. celo "votlino" ko snameš objektiv ) z močno puhalko, aparat pri tem držiš z odprtino navzdol, da smeti letijo ven in ne še globlje.
No, večine itak ne boš očistil, ker so delci ujeti med medlico in prizmo, torej bi moral prvo odstranit s posebnim pripomočkom in prijemom.....
Meni so na servisu rekli, da mi očistijo skupaj s tipalom.....bojim se, da take napakice ne štejejo pod garancijo.
Kakorkoli, slike ne moti, prah pa sem opazil potem še kakih 2 X, v zgoraj opisanih pogojih....

Kar se zadnje težave tiče, poglej, kaj pravijo podatki v iskalu, najbrž utripa kak simbolček ?
Tudi sam se nagibam k Adminkotovi razlagi, se pa spomnim, da je bilo dosti podobnih težav z Nikonom D90 in kit objektivom.
Tam je bil razlog razmajan oz. tovarniško slabo privit bajonetni priključek in je aparat izgubljal stik z objektivom.
A opaziš na bajonetu kak "luft" oz. spoj ni trden kakor "skala-kost" ?
b.
phob
 
Prispevkov: 565
Pridružen: 05 maj 2009, 00:33

Re: Začetniška vprašanja glede Pentax K-5

OdgovorNapisal/-a slavi » 13 apr 2012, 17:19

Ko sem slikal mislim, da je bilo ves čas nastavljeno na AF.S. Bom poskusil drugič, če se bo pojavil isti problem, dati na MF in videl ali bo prožilec še vedno neodziven. Če bo potem pomeni, da nekaj izgleda ni v redu z gumbom. Je pa zanimivo, da ko prestavim na MF se zgodi, da aparat zapiska in pokaže notri rdeče točke, kot da je objekt v fokusu, tudi ko ne pritisnem ali držim prožilca (včasih piska sam, ko premikam kamero). Ali pa, ko vrtim prstan za ostrenje na objektivu. Ali to pomeni, da je našel optimalno ostrino za objekt, ki ga vidim v iskalu?

Glede "smeti": Če odstranim objektiv in pogledam skozi iskalo oz kukalokamere, potem tega ne vidim. Namesto tega vidim bolj motno prevleko. Tako, ko če bi gledal steklo, ki je prevlečeno z neko vrsto neodbojno mat snovjo.

Phop, jaz vidim te "prašne" delce, vedno ko je objektiv na neskončnem zoom-u in ne samo občasno. Omenil si D90 in "kit" objektiv. Kaj si imel v mislih z besedo "kit"? Ali to pomeni, da je lahko objektiv, ki ga kupiš v kompletu s kamero slabše kvalitete, kot isti objektiv, ki bi ga kupil posebej?
Stik med objektivom in kamero izgleda tesen in ne vidim, kaj neobičajnega.
slavi
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 10 apr 2012, 17:19

Re: Začetniška vprašanja glede Pentax K-5

OdgovorNapisal/-a phob » 16 apr 2012, 12:20

če prav razumem, vidiš tiste domnevne prašne delce vedno, ko po opisanem postopku meriš v močno osvetljen bel papir ?
Tudi jaz lahko eksperiment n-krat ponovim, ampak zdaj, ko vem, da so tam jih ne hodim kaj dosti gledat.
Hotel sem reči, da ne motijo v praksi, med fotografiranjem ;)

Tudi tebi svetujem čimveč fotografiranja, pa prebiranje navodil in splošne fotografske literature, tudi na forumih se dosti zve, sploh v zvezi s konkretnimi modeli opreme.

Kit objektiv pač pomeni, da gre za objektiv, ki je v prvi vrsti namenjen prodaji skupaj s fotoaparatom - torej so zasnova in uporabljeni materiali precej podrejeni čimnižji ceni.
Dokler so oznake na objektivu do pike ( in črke !* ) enake, je tudi objektiv enak, ne glede na to ali je kupljen v kompletu ali posamezno.
Kot vedno pri industrijskih izdelkih, posebej dokler je v igri mehanika, pa lahko naletiš na boljši ali slabši primerek....Tiste, narejene v ponedeljek zjutraj naj bi načelno izločila že izhodna kontrola, ampak tudi ta včasih dela ob ponedeljkih zjutraj ;)

....s tem smo pa že zašli od prvotne teme, tako da fotkaj dalje in nas sproti obveščaj o razvoju dogodkov.


* ravno Pentax ima nekatere "kit" zoome tudi v izvedbi "L" - s plastičnim bajonetom
b.
phob
 
Prispevkov: 565
Pridružen: 05 maj 2009, 00:33

Re: Začetniška vprašanja glede Pentax K-5

OdgovorNapisal/-a Giklab » 16 apr 2012, 21:48

Tisti "prah" je posledica zaslončka za ostrenje (je to "medlica"?), ki je rahlo obdelan da olajša ročno ostrenje. Pri nekaterih se pojavi npr. šele pri f/8, pri nekaterih pa prej.
Giklab
 
Prispevkov: 1007
Pridružen: 16 apr 2012, 18:09
Kraj: Miren

Re: Začetniška vprašanja glede Pentax K-5

OdgovorNapisal/-a slavi » 16 apr 2012, 22:09

Ali to pomeni, da to vidijo vsi uporabniki K-5? Skoraj težko verjamem. Ne vem, kaj si bom mislil, potem, ko bom enkrat pogledal skozi en isti Pentax in tam to ne bo vidno :) . Najlažje bi rešili to zadevo, če bi se dobili kje skupaj in videli to v živo.

Ali se organizirajo kdaj kakšni Pentax izleti npr. v hribe, tako kot imajo motoristi svoja srečanja? :D
slavi
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 10 apr 2012, 17:19

Re: Začetniška vprašanja glede Pentax K-5

OdgovorNapisal/-a jane7l » 16 apr 2012, 22:50

slavi je napisal/-a:Ali se organizirajo kdaj kakšni Pentax izleti npr. v hribe, tako kot imajo motoristi svoja srečanja? :D


tudi to delamo, včasih v večjem včasih v manjšem številu. celo fotkamo vsake toliko časa kaj skupaj. čeprav se to že neki časa ni zgodilo.
ampak mogoče bi se pa spet moglo počasi :)

ciao, janko
pentax k7 + grip, mz-5n, sp 1000, da 15/4 ltd, fa 31/1.8 ltd, fa 77/1.8 ltd, falcon 8/3.5 fisheye, revuenon 55/1.2, leica m7, m8, 50/2, 90/2.8, voigtlander 15/4.5, 25/4, 35/1.4, 50/1.5, mamiya c3
jane7l
 
Prispevkov: 461
Pridružen: 30 apr 2009, 23:28

Re: Začetniška vprašanja glede Pentax K-5

OdgovorNapisal/-a Giklab » 17 apr 2012, 05:35

To lahko vidijo vsi. Guglaj 'K-5 grainy viewfinder'.
Giklab
 
Prispevkov: 1007
Pridružen: 16 apr 2012, 18:09
Kraj: Miren


Vrni se na Pentax - DSLR

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 22 gostov

cron