K-1 je prvak

debata o DSLR aparatih Pentax - od prvega Pentax istD do najnovejšega Pentax K-5 ....

Moderator: TakumarKid

Re: K-1 je prvak

OdgovorNapisal/-a Big A » 13 maj 2016, 12:27

Jože, imaš prav. Pomemben je sistem.
Zame je pomembno, da je imam aparat s K mountom, zato je zame K1 vsekakor prvak. Zaradi objektivov, ki jih imam, me kakšna druga znamka sploh ne zanima.
Poleg tega se sploh ne bojim, da K1 ne bi zmogel napraviti približno enakih slik kot jih zmore FF konkurenca.
Če imaš Canonov sistem razumem, da ob nakupu izbiraš med Canonovi bodyi.
To je bil tudi namen proizvajalcev, ko so 'izumljali' vsak svoj mount.. da so kupci težje prehajali iz ene na drugo znamko.
Big A
 
Prispevkov: 501
Pridružen: 02 maj 2009, 10:59

Re: K-1 je prvak

OdgovorNapisal/-a Borci » 13 maj 2016, 12:51

TakumarKid je napisal/-a:Torej en cel dan čakam na kake konkretne razloge zakaj je Pentax kar naenkrat boljši od konkurence in kot glavni razlog navajate ceno. Torej v glavnem nobene veze z fotografijo, ampak le z denarnico. No, če je pa le denar problem imajo tudi drugi ponudniki za 1900-2000 eur zelo dobre aparate, ki vam omogočijo uporabo sistema, ki je kot celota mnogo boljši in kar vam je očitno najpomembnejše, tudi cenejši kot Pentax z dodano odlično podporo neodvisnih proizvajalcev.
Saj ni nič narobe z K-1, nasprotno, izgleda da so naredili odličen aparat, a to je le del poti do uspeha. Fotografi rabijo za svoje delo sistem in ne le aparat, če pa je pomembno le, da je Pentax, potem pa bi lahko prodajali tudi samo 3D printe aparata, ki bi bil zagotovo še bolj poceni od pravega K-1 in konkurence.


To kar si napisal je delno res ampak pentax ni canikon. Znamka pentax ima svojo tradicijo in upam, da se bodo vrnili na pota stare slave.
Kar se tiče K1 sem vesel in mislim, da so na dobri poti, cena pa mi je pomembna ker si ga bom kot hobi uporabnik v bližnji prihodnosti mogoče celo privoščil.

V čem pa je canikon boljši? Mogoče pri hitrosti AF ter TTL zanesljivosti. Pa še to nismo več čisto prepričani.
Borci
 
Prispevkov: 89
Pridružen: 28 sep 2015, 08:45

Re: K-1 je prvak

OdgovorNapisal/-a JureKo » 13 maj 2016, 17:24

Ni samo cena ... še kaka malenkost se najde, katera pomaga K-1, da veliko dražje FF-fotoaparate pusti za seboj.


http://www.dpreview.com/news/2055527036 ... amic-range

Dinamika se s premikom senzorja bliža srednjemu formatu in daleč presega druge v FF razredu.
Pa tudi v istem cenovnem razredu nima konkurece - saj je FF.

http://cameradecision.com/compare/Penta ... Nikon-D810

http://digitalefotoschule.de/5455/penta ... ternative/

Na tejle povezavi je pomemben zaključek (prevod spodaj)
http://www.photografix-magazin.de/blog/ ... n-muessen/
".. zumindest eines klar: Pentax muss sich mit der K-1 nicht verstecken – ganz im Gegenteil. In einigen Punkten lässt man die Konkurrenz sogar hinter sich. Um mal ein paar Highlights der Pentax K-1 zu nennen:

Mit 36 Megapixeln höchste Auflösung
Größter ISO-Bereich
Beweglicher Sensor (die Vorteile, die sich daraus ergeben, können unserem ausführlichen Pentax K-1 Artikel entnommen werden)
Wetterfestes Gehäuse
WiFi & GPS
DNG-Format
Extrem flexibles Display"

Prevod:
..najmanj nekaj je jasno: Pentaxu K-1 se ni potrebno skrivati - ravno nasprotno. V nekaterih točkah konkurenco celo pusti za seboj. Naj omenim le nekaj biserov Pentaxa K-1:
- veliko ISO področje
- premični senzor (prednosti izhajajoče iz tega lahko povzamete iz članka)
- vremenska zaščita
- WiFi in GPS
- DNG format
- ekstremno flexibilen zaslon

Jaz pa dodajam: izjemen nabor odličnih (filmskih!), cenovno ugodnih MF objektivov + "catch-in-focus", katerega ne pozna noben drug FF fotoaparat.

Ja saj vem .. zdaj se boste CaNikonvci razburili kot na vseh drugih forumih širom sveta in boste iskali dlako v jajcu, da bi opravičilo svojo investicijo.

Ampak - vseeno upam, da boste Pentaxovcem pustili malo veselja in navdušenja in ne boste pregrobi v svojih pojasnilih.
:)

BTW: zakaj imam včasih čuden občutek, da tole ni "Pentax forum"?
Lp
Jure
ps.: tisti razlogi s "dostopnostjo servisa" so pa za lase privlečeni .. posebej če upoštevamo vstopno ceno za telesa in objektive drugih aparatov.
JureKo
 
Prispevkov: 41
Pridružen: 08 mar 2016, 17:06

Re: K-1 je prvak

OdgovorNapisal/-a ploski4 » 14 maj 2016, 06:43

V osnovni šoli so moji sošolci pogosto igrali karte. Se spomnite tistih kart z avtomobilom v zgornjem delu, v spodnjem pa so bile napisane specifikacije. V glavnem, razdelili so si karte, potem pa so primerjali kateri avto ima več kubikov, konjskih moči, cilindrov... Uh, kakšne vojne so bile. Pa zmagal je vedno tisti, ki je imel boljše lastnosti spodaj napisane. Pa ne me narobe razumet, K-1 izgleda kot super aparat in prav vesel sem, da so ga spravili skupaj. Znamki bi privoščil, da se K-1 izkaže za najboljšega na tržišču. Konkurenci bi privoščil, da jim K-1 malo premeša štrene. Tudi vam bi privoščil, da je najboljši na tržišču! Če se le spomnim ponosa in veselja sošolcev, ko so pobirali karte... kako nekomu ne bi privoščil tega veselja?

Zgodbo iz osnovne šole na stran, bi povedal le kaj je meni pomembno. Zame bi bil odločilen le ene vrste test. 24mm, 35mm in 85mm objektive (lahko tudi 31mm in 77mm, 24mm na mojo žalost ne obstaja (čeprav bi s tem kompletom objektivov pri konkurenci cenovno že skoraj 1.4 optiko ovohaval, ali imel z 1.8 že pokrito cenovno razliko v bodyjih...)) z enim bodyjem bi od jutra do večera na poroki delal klasično reportažo, kot sem jo že precejkrat. Naravna luč, brez bliskavice in odprt objektiv. Čez par dni, ko bi začel z obdelavo fotografij, bi precej hitro videl, ali bi si želel komplet ponovno vzeti v roke, ali bi bil precej slabe volje. Pa ne govorim o slikovnem tipalu tu. Te so že celo desetletje povsem spodobni v polnem formatu. To je preverjen test, ki sem ga na parih različnih poslih izvedel precej velikokrat. Brez stativa, zahtevni svetlobni pogoji, ki so bolj kot slikovnemu senzorju, izziv ostalim zmogljivostim aparata. Brez možnosti ponovitve. Rezultat, ki takratnim paradnim konjem znamke ne bi smel biti v ponos, me je pahnil v odločitev, da si poiščem ustreznejše orodje za delo. Sicer sem pa verjetno malo čuden tip fotografa. Napis na prizmi me namreč obremenjuje le do te mere, da vem kaj lahko na aparat nataknem. Edini užitek, ki mi ga pričara rokovanje aparata je, če ga uporabim za narediti dobro fotografijo. No, razen mamiyaflex C2, Pentax Super Program in Nikon FM2. Spotmatica pa sem po lastni neumnosti prodal... Te rad v roko primem, ker so narejeni tako, da me bodo verjetno preživeli... Ampak, to je že druga zgodba.

Dobro luč in obilo užitkov,
Luka
ploski4
 
Prispevkov: 1716
Pridružen: 02 maj 2009, 12:40

Re: K-1 je prvak

OdgovorNapisal/-a JureKo » 14 maj 2016, 09:20

Luka

V bistvu se strinjam z zgodbami. Kaj pa naj?
Realnost je pač vedno nekaj drugega kot branje virtualnih testov.

Samo enkrat sem nasedel testom in si v nekem drugem mladem življenju, ko mi je ras dobro šlo, privoščil majhen športen avto, 200 PS s pogonom na vsa 4 kolesa. Mater je šel - kot 100 vragov. Nihče mi ne verjame, da sem v zelo zgodnjem jutru (brez prometa) prevozil od table Celovec do table Ljubljana v slabe (!!) pol ure. Potem sem pa enkrat obvisel v Tauren tunelu za eno uro, ker so ga zaprli zaradi nesreče. Takrat še nihče ni ugašal motorjev ob zastoju v tunelih in zunaj je bilo sivo od izpuhov. In pokazala se je slaba stran tega malega divjaka. Majhna kabina = malo zraka na zalogi. O prezračevalnih filtrih v avtu se nikomur še sanjalo ni. Mislil sem da se bom zadušil, polival me je znoj .. in ja .. od takrat dalje vozim enoprostorce z veliko zračno kabino.

No pa (kot sam rečeš) avte na stran.

Zna pa biti, da se mi (kot ta športnik) upre tudi K-1. Edino kar me res skrbi pri K-1 je njegova teža, ker nisem več mlad in zadnja leta ne-vajen teže na ramenih, ko se potepam po mestu. Enostavno - zoprno mi je. Nahrbtnika z vsemi objektivi že dolgo ne vlačim s seboj .. najraje nataknem lahek objektiv (Pentax 35mm/f2) in se ne mučim s cirkusiranjem.

Potem je pa tu še tisto glavno vprašanje:
".. ga sploh potrebujem?"
Glede na to, da nisem 'profi' (kot si ti) mi razum govori, da absolutno ne.
Čustva, navdušenje pa nasprotno:
"Enkrat v življenju z FF delati res kvalitetne fotke. Take - direktno iz fotoaparata - brez naknadnega, obveznega fotošopiranja."
:)
Tudi tebi on vsem ostalim .. dobro luč in obilo krasnih, dih jemajočih fotografij!
Jure
JureKo
 
Prispevkov: 41
Pridružen: 08 mar 2016, 17:06

Re: K-1 je prvak

OdgovorNapisal/-a Borci » 14 maj 2016, 10:05

To sta dobr napisala. Bravo! Z obema se popolnoma strinjam.
Borci
 
Prispevkov: 89
Pridružen: 28 sep 2015, 08:45

Re: K-1 je prvak

OdgovorNapisal/-a Big A » 14 maj 2016, 15:04

ploski4 je napisal/-a:...
Zame bi bil odločilen le ene vrste test. 24mm, 35mm in 85mm objektive (lahko tudi 31mm in 77mm, 24mm na mojo žalost ne obstaja (čeprav bi s tem kompletom objektivov pri konkurenci cenovno že skoraj 1.4 optiko ovohaval, ali imel z 1.8 že pokrito cenovno razliko v bodyjih...)) z enim bodyjem bi od jutra do večera na poroki delal klasično reportažo, kot sem jo že precejkrat....
Luka


Tudi sam sem že opazil, da v aktualni ponudbi ni fiksnega objektiva 24 mm. Ni pa rečeno, da na tej goriščnici ne obstaja nič.
Na ebayu se precej pogosto ponuja FA* 24mm/f2. Občasno vidim popolnoma nove, še zapakirane v originalnih škatlah.
Na voljo je očitno precej dober zoom D FA 24-70mm/f2,8.
Zdi se, da sta primerna tudi FA 645 35mm/3,5 ali A 645 35mm/3,5 s konverterjem. Avtofokus pri tej goriščnici ni prav nujen.
Big A
 
Prispevkov: 501
Pridružen: 02 maj 2009, 10:59

Re: K-1 je prvak

OdgovorNapisal/-a JureKo » 14 maj 2016, 17:46

Big A

Uat a mistejka ju mejka
:)

Seveda obstaja 24 mm/f 1,4
za:
pravšnji za FF
cenovno ugoden
odlična ocena

proti:
MF

celo v ljubljani ga lahko dobiš/naročiš pri FotoKlik
http://www.foto-klik.si/

testi:
http://www.photographyblog.com/reviews/ ... mc_review/

http://www.photozone.de/canon_eos_ff/76 ... ff?start=2

https://www.ephotozine.com/article/samy ... view-19623

Tule je pa cel nabor Samyang objetivov - v glavnem gre za odlične nove MF objektive primerne tudi za FF.

http://www.samyang-lens.co.uk/samyang-lenses.html

Tul pa testi za vse radovedneže vseh Samyang objektivov - kar zaneljiva stran

http://www.photozone.de/improvedGoogleA ... 33868735j9

Osebno se preizkusil 85mm/f 1,4 . Najbolj meje zanimalo, če prime na "catch-in-focus".
Dela kot grom! Tak-tak-tak-tak-tak ... Kar se mene tiče je to prva izbira za K-1, če se kdaj odločim .. oster kot britev nad f2
:)
Pa še testi za 85/1,4
http://www.imaging-resource.com/lenses/ ... al/review/

http://www.photographyblog.com/reviews/ ... mc_review/

https://www.ephotozine.com/article/samy ... view-19628
JureKo
 
Prispevkov: 41
Pridružen: 08 mar 2016, 17:06

Re: K-1 je prvak

OdgovorNapisal/-a Big A » 14 maj 2016, 20:35

O, hvala JureKo za informacijo.
Big A
 
Prispevkov: 501
Pridružen: 02 maj 2009, 10:59

Re: K-1 je prvak

OdgovorNapisal/-a TakumarKid » 14 maj 2016, 20:55

Evo Luka (ploski4) tu imaš pravo ohcet kombinacijo. Pentax K-1 in Samyang 24mm f1,4, Samyang 35mm f,1,4 ter Samyang 85mm f1,4 in seveda Catch in fokus tehnika.
Dobro luč in obilo-obilo sreče, sploh drugega bo treba ogromno.
Imel nekaj časa Samyanga 85mm f1,4 na Canonu in ga prodal. Zame je objektiv, ki je popolnoma brez karakterja in tisti 1m MFD je včasih ravno malo preveč na FF formatu. Imam mnogo raje Takumarja 85mm f1,8 in Canona EF100mm f2.
Uporabniški avatar
TakumarKid
 
Prispevkov: 1797
Pridružen: 05 maj 2009, 15:45
Kraj: Krasland

Re: K-1 je prvak

OdgovorNapisal/-a TakumarKid » 14 maj 2016, 21:16

JureKo je napisal/-a:Čustva, navdušenje pa nasprotno:
"Enkrat v življenju z FF delati res kvalitetne fotke. Take - direktno iz fotoaparata - brez naknadnega, obveznega fotošopiranja."
:)

Potem kupiš dober telefon. Težko boš našel tako dober jpeg iz aparata bilo katerega resnega aparata.
Moj FF aparat dela pravzaprav zelo slabe fotke direkt iz aparata (vsaj za moj okus). Pa saj tudi ni namenjen temu, tako da mu tega ne zamerim. Ko rabim fotke direkt iz aparata vzamem odličnega in žepnega Samsunga NX500 ali kar telefon.
Uporabniški avatar
TakumarKid
 
Prispevkov: 1797
Pridružen: 05 maj 2009, 15:45
Kraj: Krasland

Re: K-1 je prvak

OdgovorNapisal/-a Borci » 15 maj 2016, 07:34

TakumarKid je napisal/-a:
JureKo je napisal/-a:Čustva, navdušenje pa nasprotno:
"Enkrat v življenju z FF delati res kvalitetne fotke. Take - direktno iz fotoaparata - brez naknadnega, obveznega fotošopiranja."
:)

Potem kupiš dober telefon. Težko boš našel tako dober jpeg iz aparata bilo katerega resnega aparata.
Moj FF aparat dela pravzaprav zelo slabe fotke direkt iz aparata (vsaj za moj okus). Pa saj tudi ni namenjen temu, tako da mu tega ne zamerim. Ko rabim fotke direkt iz aparata vzamem odličnega in žepnega Samsunga NX500 ali kar telefon.


Se strinjam. Očitno pri DSLR aparatih za proizvajalce jpeg format ni prioriteta. Ne vem kako je pri canikonu ampak pri pentaxu me še najbolj moti prenasičena rdeča. Mislim, da je čas, da to že enkrat skalibrirajo.
Borci
 
Prispevkov: 89
Pridružen: 28 sep 2015, 08:45

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Pentax - DSLR

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 21 gostov

cron