PENTAX IMA NOV KONKURENČEN TER MODERN KAF4 BAJONET!!!

Tema namenjena Pentaxovim objektivom z K bajonetom in AF-jem. V to skupino spadajo objektivi serij: F, FA, DFA in DA.
AF - avtomatsko ostrenje

Moderator: TakumarKid

Re: PENTAX IMA NOV KONKURENČEN TER MODERN KAF4 BAJONET!!!

OdgovorNapisal/-a TakumarKid » 14 jun 2016, 10:34

Big A je napisal/-a:
TakumarKid je napisal/-a:Resno upam, da se hecaš.


Nikakor se ne hecam. AF konverter resnično obstaja in tudi deluje.
Priznam pa, da je težko biti resen ob tvojih pričakovanjih, da bi s pomočjo firmwera manualci dobili AF.
Saj si velik strokovnjak na področju fotografije. Tvoje slike so m všeč. Brez heca. Ampak včasih ga pa spohaš. Težko razložim.. nekako se spomnim Prešerna in čevljarčka.

Lepo, da so ti všeč moje fotografije. Sicer sem dal fotografijo v zadnjem letu na stranski tir ...
Hotel sem ti samo povedati, da je AF na Takumarjih približno tako verejeten kot, da bi recimo na moji K20d delal AF z novimi objektivi (KAF4). Nekaj kar se ne da, se pač ne da.
Uporabniški avatar
TakumarKid
 
Prispevkov: 1797
Pridružen: 05 maj 2009, 15:45
Kraj: Krasland

Re: PENTAX IMA NOV KONKURENČEN TER MODERN KAF4 BAJONET!!!

OdgovorNapisal/-a ploski4 » 14 jun 2016, 11:57

Jože, če je edina razlika med bajonetoma odsotnost vzvoda za zaslonko in že n-tič reprogramiran PZ kontakt za poganjanje PLM AF motorja, je omejitev prej vprašanje smotrnosti izdelave firmware-a za 6 let stare aparate, kot pa hardvera.
ploski4
 
Prispevkov: 1716
Pridružen: 02 maj 2009, 12:40

Re: PENTAX IMA NOV KONKURENČEN TER MODERN KAF4 BAJONET!!!

OdgovorNapisal/-a greg » 14 jun 2016, 13:49

Zaenkrat, zaradi enega objektiva, tudi če je programsko možno, se po mojem nič ne spremeni, če starejši bodyji ne podpirajo KAF4 bajoneta. Zgleda, da bodo vsaj na začetku na voljo obe verzije enakih objektivov in bo prehod objektivov na posodobljen bajonet postopen in počasen. Sploh ne vidim nobene panike ali skrbi zaradi tega. V bistvu še eno pogajalsko izhodišče za nakup novega bodyja iz družinskega proračuna :D .
Uporabniški avatar
greg
 
Prispevkov: 1641
Pridružen: 24 jan 2011, 16:58

Re: PENTAX IMA NOV KONKURENČEN TER MODERN KAF4 BAJONET!!!

OdgovorNapisal/-a Big A » 15 jun 2016, 21:28

TakumarKid je napisal/-a:....
Hotel sem ti samo povedati, da je AF na Takumarjih približno tako verejeten kot, da bi recimo na moji K20d delal AF z novimi objektivi (KAF4). Nekaj kar se ne da, se pač ne da.


Nekaj podobnega sem že izkusil na lastni opremi.
Ko sem pred leti kupil K10D, je imel firmver 1.1., ta pa je pri objektivu DA* 50-135 F2.8 avtofokus upravljal preko mehanskega kardana z motorčkom v bodyu.
Ko je prišel firmver 1.3, sem ga inštalral in ta je potem avtofokus na istem DA* 50-135 F2.8 upravljal izključno preko električnih kontaktov z SDM motorčkom v objektivu..
Mimogrede.. K10D firmver so predelali petkrat... http://ricoh-imaging.ca/en/support/digital/k10d_s.php

Takole na oko bi rekel, da je krmiljenje zaslonke manj kompleksno opravilo kot krmiljenje avtofokusa.
Vseeno se mi zdi predelava malo verjetna. Pa ne zaradi tehničnih ovir ampak zato, ker gra za aparat, ki ga že dolgo ni več v proizvodnji.
Big A
 
Prispevkov: 501
Pridružen: 02 maj 2009, 10:59

Re: PENTAX IMA NOV KONKURENČEN TER MODEREN KAF4 BAJONET!!!

OdgovorNapisal/-a AVivod » 16 jun 2016, 07:31

Borci je napisal/-a:Preden bodo, če bodo prilagodili vse objektive v KAF4 bajonet bo preteklo še precej vode. Mislim, da firmo ne stane kaj dosti, če v prihodnjih DSLR bodyjih obdržijo motorček za mehansko zaslonko.

No tukaj se pa krepko motiš. Nekje sem prebral, mislim da so pri Sonyju razmišljali celo o tem, da aparatov ne bi opremljli z zaščito za hot shoe. Pa gre samo za en ušiv kos plastike velikosti 1x1 cm oz. še manj. Kaj šele motorček. Nenazadnje so predvsem zaradi varčevanja uvedli kriplast Kaf2. V zadnjem času mi je pa zanimiv retro pristop s ponovnim uvajanjem obroča za zaslonko pri nekaterih firmah, kar pomeni, da zmanjševanje stroškov le ni vse.

Motita pa me dve stvari, ki nekako spominjata na splošno stanje firme: nekonsistentnost bajoneta v zadnjem obdobju. Do digitala je bilo vse logično: K -> Ka -> Ka2 -> Kaf -> Kaf2. Potem pa zmeda s kriplastima Kaf in Kaf2, sedaj Kaf4. Nikjer uradno ni bilo Kaf3, ki je v bistvu kriplast Kaf2. Že uradni izraz kriplast, je precej beden.

Druga stvar pa je toliko različnih software funkcij za PZ kontake v kratkem obdobju. Razvoj gre sicer naprej, a neka konsistentnost bi vseeno morala ostati, saj si bodo s tem nakopali le še več problemov. Sicer delovanja ostalih bajonetov ne poznam natanko, a če se to primerja z Nikonovim bajonetom, ki oba nadgrajujeta stari mehanski bajonet z dodatnimi električnimi funkcijami, ta ni tako kriplast kot Pentaxov. Naj me Ploski popravi, če se motim. Še posebej se mi to zdi smiselno sedaj, ko so dali ven K1, ki je nekak mejnik v nadalnjem razvoju. Da ne bo čez 3 leta Kaf5. Canon je tukaj pameten, že 30 let isti bajonet, pa nobenih omejitev s kompatibilnostjo.
AVivod
 
Prispevkov: 846
Pridružen: 04 maj 2009, 06:55

Re: PENTAX IMA NOV KONKURENČEN TER MODERN KAF4 BAJONET!!!

OdgovorNapisal/-a ploski4 » 16 jun 2016, 10:06

AVivod je napisal/-a:Druga stvar pa je toliko različnih software funkcij za PZ kontake v kratkem obdobju. Razvoj gre sicer naprej, a neka konsistentnost bi vseeno morala ostati, saj si bodo s tem nakopali le še več problemov. Sicer delovanja ostalih bajonetov ne poznam natanko, a če se to primerja z Nikonovim bajonetom, ki oba nadgrajujeta stari mehanski bajonet z dodatnimi električnimi funkcijami, ta ni tako kriplast kot Pentaxov. Naj me Ploski popravi, če se motim. Še posebej se mi to zdi smiselno sedaj, ko so dali ven K1, ki je nekak mejnik v nadalnjem razvoju. Da ne bo čez 3 leta Kaf5. Canon je tukaj pameten, že 30 let isti bajonet, pa nobenih omejitev s kompatibilnostjo.


O nikon aparatih lahko govorim le iz iskušenj z D3, D700 in D750. Bajonet je pravzaprav zelo podobne zgradbe kot K-bajonet, s tem da ga niso pokriplali. Govorim o FX aparatih, za DX po pravici povedano ne vem, ker jih nikoli nisem kaj dalj časa držal v roki, da bi kaj konkretnega izvedel... Bi pa prej rekel, da je okleščen, glede na to, da entry level bodyji še kardana za AF nimajo... ;)
Mehanski vzvod za zaslonko je meni čisto super zadeva, saj na objektivih z obročem lahko zaslonko nastavljaš preko obroča. OK, to zmore tudi fuji, pa ima vse narejeno preko kontaktov... Nikonov zmore to tudi na povsem manualnih nikkor objektivih brez kontaktov. Dovolj pameten je tudi, da preklopi na kolešček, ko zazna objektiv brez obroča. Fino je tudi, ker deluje na ta način tudi direktno TTL merjenje svetlobe pri odprtem objektivu in ni potrebe po stop down meteringu..
Osebno sem mnenja, da bi morali K1 magari za 100 eur več prodajati in odkriplati bajonet. Če ne drugega, ker bi s tako gesto počastili uporabnike bogate zapuščine K-bajoneta. ;)
ploski4
 
Prispevkov: 1716
Pridružen: 02 maj 2009, 12:40

Re: PENTAX IMA NOV KONKURENČEN TER MODERN KAF4 BAJONET!!!

OdgovorNapisal/-a Big A » 18 jun 2016, 10:57

ploski4 je napisal/-a:Osebno sem mnenja, da bi morali K1 magari za 100 eur več prodajati in odkriplati bajonet. Če ne drugega, ker bi s tako gesto počastili uporabnike bogate zapuščine K-bajoneta. ;)


Tudi po moje vpeljava kriplastega bajoneta Penaxu ni v čast. Namesto brezkompromisne rešitve so se odločili za šparanje. Objektivi so ostali brez obroča za nastavitev zaslonke, aparati pa brez mehanskega vzvoda za odčitavanje vrednosti zaslonke.
Ne glede na različna mnenja pa se bo kriplasti mount verjetno obdržal.

Novi KAF4 nima več mehanskih povezav. Vse kar potrebuje, je 9 električnih kontaktov. Novost se bo obnesla pri izdelavi objektivov v domači hiši pa tudi pri drugih proizvajalcih.

Druga stvar pa so bodyi. KAF4 ne pride v poštev, če želimo uporabljati stare objektive. Zato bo tu še lep čas ostal car KAF2 mount, ker edini podpira rabo starih in novih objektivov.
Big A
 
Prispevkov: 501
Pridružen: 02 maj 2009, 10:59

Prejšnja

Vrni se na Pentax AF objektivi

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov

cron