Že dolgo obljubljam test 35mm objektivov, tako da je čas da dam kaj od sebe.
Najprej naj napišem, da je te objektive precej težje testirat kot recimo teleobjektive. Razloga za to ugotovitev sta dva, prvič polje ostrine je dokaj široko in tudi znotraj tega polja ni ostrina vedno enaka, drugi pa je da imajo ti objektivi že ukrivljeno krivuljo ostrine in je torej določen posnetek oster na sredini, na robu pa ne več, ko sfokusiraš na rob pa je ostrina na sredini že mimo. Ta problem mi je precej nagajal in na koncu sem sprejel odločitev, da se posvetim sredini in rob kar da pač da. Najprej nekaj o objektivih, ki sem jih imel na tapeti. Zelo pisana paleta, na žalost brez Takumarja 35 f2, ki ga še vedno nekako zasledujem. Najstarejši je Auto Takumar f2,3, to je objektiv iz konca 50-tih let z za današnje čase zelo nenavadno optično sestavo in pojavo. Vidite ga lahko na naslednji povezavi
http://kajiwara.weebly.com/takumar-3523.html. Potem sem imel na testu Vivitarja 35 f1,9. Gre za objektiv iz leta 1974, proizvajalca Komine. Objektiv je meni osebno zelo všeč in pogost na mojem bodiju, kvaliteta izdelave ni ravno na nivoju Takumarjev, a ni slaba. Naslednji "pacient" je bil Carl Zeiss Jena Flektogon 35 f2,4. Legendarni objektiv, ki na e-bayu dosega cene tudi 200 eur in velja za enega najostrejših 35mm objektivov. O tem, kdaj so jih izdelovali bi morda Jure vedel več, a mislim, da je objektiv iz 80-tih let, torej star cirka 25-30 let. Objektiv je zelo podvržen mehanskim napakam in raven izdelave ni primerljiva s Takumarjem in Vivitarjem. Ima pa minimalno fokusirno razdaljo manj kot 20cm in je skoraj makro objektiv. Meni objektiv kljub dobri optiki ni ležal in mi je Vivitar nekako bolj pri srcu. Kot predstavnik nove generacije objektivov sem poleg teh veteranov testiral tudi DA 35 f2,4. Kljub temu, da je objektiv nov nekako posnema optično shemo FA35 f2, ki je bil prišel na dan cirka 10 let nazaj.
Test je bil opravljen tako, da so bili vsi parametri nastavljeni ročno, aparat na stojalu, fokusiranje kot že rečeno s pomočjo živega ogleda. Pretvorba v jpeg v silkypix-u z default nastavitvami in z no sharpness. Cel motiv je zgledal takole

sredina na f2,4 (f2,3 pri Takumarju) Auto Takumar

Vivitar

Flektogon

DA

Morda za koga presenetljivo, a nekih velikih razlik ni. Flektogon je malenkost daljši od ostalih in je mogoče bolj 37mm, DA ima več kontrasta in bolj tople barve. Vivitarju smo dali pol zaslonke prednosti napram ostalim, pa vseeno ni nič boljši od ostalih.
Stvari se malce obrnejo novemu objektivu v prid na robu, saj tu pride do izraza asferična leča, ki jo premore. Je pa tu rezultat precej odvisen od krivulje ostrine in to niso najbolj ostri posnetki, temveč izrezi iste fotografije iz katere sem izrezal sredino.
Auto Takumar

Vivitar

Flektogon

DA

Flektogon še nekako drži novega DA 35 f2,4, starejša objektiva precej popustita, Takumar v kontrastu, Vivitar pa v ostrini. Zvečer prilepim še izreze na bolj zaprtih zaslonkah, kjer se rezultati zbližajo.