K-5 II

debata o DSLR aparatih Pentax - od prvega Pentax istD do najnovejšega Pentax K-5 ....

Moderator: TakumarKid

Re: K-5 II

OdgovorNapisal/-a dragan » 21 nov 2012, 12:03

Razumem, da so za fotoreporterja te zadnje izboljšave pomembne. Z moje perspektive pa so zanemarljive oz. minorne, ker se s fotoreporterstvom ne ukvarjam več. Pravzaprav je K-r že dovolj ali celo preveč hiter za moje potrebe.

Škoda da Pentax še ni dojel, da je video pri dSLR danes eden od pomembnih kriterijev. Tako žal ostaja do nadaljnega še vedno K-01 kot najbolj dodelan Pentax za snemanje videa.

iztok je napisal/-a:Evo, se oglašam kot profi s področja videa... tukaj ni nič novega... še vedno nimajo 50p kar je za video danes nuja... meni za reklame 25 ali 29,97 sličic ne zadošča.... Čakam :cry:
Za tisto kar pa rabi Aleš je pa izboljšava izjemno pomembna. Glede na to, da dosti projektov delamo skupaj (jaz video on foto) ga popolnoma razumem. Zanj to ni minorno. Ker to dela za naročnika in ne za veselje....
PENTAX K-3 Mark III, K-3, K-30, K20D, K-S1, K-r, K-x, X-5
LIMITED DA15 ED AL, DA21 AL, DA35 Macro, DA40, DA70, D FA100 Macro WR
DA35 AL, DA50, DA 18-55 AL WR, DA 18-135 ED AL [IF] DC WR, DA 55-300 ED
SIGMA DC 8-16 HSM, DC 17-70 HSM, DG 70-200 HSM II, DG 50mm f1,4 HSM
PENTAX AF-540 FGZ, O-GPS1, VM 6x21 WP RICOH THETA S+V, WG-M1+M2
Uporabniški avatar
dragan

OdgovorNapisal/-a adminko » 21 nov 2012, 12:10

Pomoje je bilo do sedaj najbolj moreče za večino uporabnikov ravno to, kar so sedaj popravili. In če je zadeva dejansko izboljšana je to že velik korak naprej. Nekako če smo iskreni so do sedaj veliko govorili in posodabljali AF (vsak body je imel nov AF), a resnici na ljubo je deloval skoraj da vedno enako "precizno". Morda bi lahko še dodali kako AF točko.
Uporabniški avatar
adminko
Globalni moderator

OdgovorNapisal/-a Giklab » 21 nov 2012, 15:24

Mislim, da ima glede videa Pentax se nekaj fore pri K-5 1 ali 2, ker je kodek baje ultra gigantski (s tem da je bolj kvaliteten) in bi se dalo nekaj hw-ske moci prihraniti z manjsim kodekom (razen ce ne zahreva vecje kompresije=vec procesorja). Mogoce pa je problem, ker je zapis v rokah nekega HW elementa, ki zmore samo en zapis?

PS A ste vedeli, da ima K-5 dve verziji mjpeg posebej za mono in stereo mikrofone?

PS2 @Pentaxon Se mi zdi, da si kupil edini K-5II, ki ga je imel Besenicar. Danes ga ze ni vec na zalogi! :D
Giklab

Kraj: Miren

OdgovorNapisal/-a dragan » 21 nov 2012, 18:59

adminko je napisal/-a:Pomoje je bilo do sedaj najbolj moreče za večino uporabnikov ravno to, kar so sedaj popravili. In če je zadeva dejansko izboljšana je to že velik korak naprej. Nekako če smo iskreni so do sedaj veliko govorili in posodabljali AF (vsak body je imel nov AF), a resnici na ljubo je deloval skoraj da vedno enako "precizno". Morda bi lahko še dodali kako AF točko.

Ne bi se ravno strinjal s tem, sicer pa verjetno nisem povprečen uporabnik. Zame je najbolj moreče to, kadar nimam zraven fotoaparata. Hitrost AF pri Pentaxu nikoli nisem zaznaval kot morečo, četudi imam za primerjavo 2 Canon aparata. Od K-20 do K-r pa sem recimo zaznal "šokantno" izboljšavo glede hitrosti in zanesljivosti AF. Zdaj lahko skoraj v temi naostrim na nekaj česar ne vidim. Vprašanje je če hočem fotkati v temi. Nočem. Razumem pa, da nekateri fotografi to rabijo. Jaz ne rabim. Je pa fajn da je.

cheers,
d
Uporabniški avatar
dragan

OdgovorNapisal/-a adminko » 21 nov 2012, 21:11

dragan je napisal/-a:Zame je najbolj moreče to, kadar nimam zraven fotoaparata. Hitrost AF pri Pentaxu nikoli nisem zaznaval kot morečo, četudi imam za primerjavo 2 Canon aparata. Od K-20 do K-r pa sem recimo zaznal "šokantno" izboljšavo glede hitrosti in zanesljivosti AF. Zdaj lahko skoraj v temi naostrim na nekaj česar ne vidim. Vprašanje je če hočem fotkati v temi. Nočem. Razumem pa, da nekateri fotografi to rabijo. Jaz ne rabim. Je pa fajn da je.
d

Nakako je meni najbolj moteča stvar zanesljivost, pod katero bi lahko šteli posledično tudi hitrost.

Moreče je ko npr. kupiš lens za kar nekaj €, odpreš blendo do konca, in ko želiš nekoga fotkati (in da ne bo pomote podnevi v senci) ti AF kiksne za cm +. Uau, res super. Kot sem prej omenil posledično hitrost je meni osebno zelo nadležno, če ti AF ne zaklene kakšnega kadra in vse skupaj pelje še enkrat gor in dol. Če se je dogajalo na k10 ok, razumem, da so umes vedno nekaj posodabljali AF in se je dogajalo na k5, težko rečem temu naredek (predvem bi težko temu rekel OPAZEN napredek). Sicer pa z ozirom na to da si uporabnik 35 macro in 100 macro verjetno veš, da od enega do drugega konca kar traja ;).
To je edina moreča stvar, ki jo zamerim Pentaxu. TTL mi ni moteč ker fotkam če uporabljam fleš ponavadi na manual in še to v večini preko brezžičnega sprožilca, tako da ostali napredki me ravno osebno nebi ganili.

Drugače pa je tako da za moje zmazke ne potrebujem ravno zanesljivega AF-ja, ker nekako nisem odvisen od tega. Sploh pa zadnje čase uporabljam samo en MF lens, in AF ja skoraj ne pogrešam ;)
Uporabniški avatar
adminko
Globalni moderator

OdgovorNapisal/-a dragan » 21 nov 2012, 21:19

Res je, da predvsem pri makro objektivih fokus včasih odtava na napačen konec, vendar se mi je to dogajalo samo v takšnih situacijah, ko nisem bil resnično pozoren oz. skoncentriran na motiv. In aparat "odtava" kot bi me hotel opomniti in mi sporočiti "ne vem kaj bi rad!"

To se dogaja pri Pentax in Canon aparatih z makro objektivi.
Uporabniški avatar
dragan

OdgovorNapisal/-a Giklab » 21 nov 2012, 21:53

Ce sam falis se to dogaja na VSEH fotoaparatih z VSEMI objektivi.
Je pa lepo slisat, da je AF precej boljsi.
Giklab

OdgovorNapisal/-a adminko » 21 nov 2012, 21:56

Giklab je napisal/-a:Ce sam falis se to dogaja na VSEH fotoaparatih z VSEMI objektivi.
Je pa lepo slisat, da je AF precej boljsi.

Mhm, sam falim? dobra dobra.

Daj razloži mi kako naj uporabljam AF da ne bo falil, bi ti bil zelo hvaležen?
Uporabniški avatar
adminko
Globalni moderator

OdgovorNapisal/-a Giklab » 21 nov 2012, 23:07

Oprosti, pogovorno izrazanje, nisem mislil posebej nate in tvojo tehniko, ampak tiste splosne stvari: fokus na stvareh, ki niso kontrastne; ko imas pred predmetom recimo veje itd.
Mene pa zdaj zanima: zakaj bi se to dogajalo le na Canonih in Pentaxih z makro objektivi? Vem, da imajo vec hoda in je bolj zatezeno, ko grejo od enega do drugega konca, ampak je vseeno bilo precej specificno IMHO.
Giklab

OdgovorNapisal/-a adminko » 21 nov 2012, 23:50

Se oproščam tudi tebi da sem te tako "napadel" ;).

Sam opažam recimo podobne zadeve v dveh situacijah, res pa da uporabljam še k7 (a tudi na enem k5 katerega sem imel malo bolj temeljito v roki je imel podobne probleme, vseh katere sem imel v roki nisem testiral). Prvič je to, da ko fotkaš npr. neko osebo z recimo 77 1.8 ltd na zelo blizu, ti fokus kiksne kdaj malo naprej, kdaj malo nazaj kdaj pa trofneš u nulo. In v taki situaciji se zadeva hudddo pozna, ker imaš zelo malo dofa, in tisto kar je v dofu je ostro kot britev. Posledica tega žal ne more biti drugo kot nenatančen AF. Enako je npr na 50-135 na dolgem koncu in blendi 2.8, 100 wr macro,..., medtem ko na ročnem ostrenju npr. na 50 ki je popolnoma odprti ali zaprti na npr. 1.4 trofneš u nulo če se le zbereš v 80%+ (razen ko je kak smotan motiv ali svetloba) če se zanašaš samo na potrditev v aparatu in ne na medlico.

2. problem je ponavadi tisti da te pelje gor in dol. Zadevo odpelje kar mimo kot da si ostril z pokrovčkom. Ko probaš še enkrat v istih pogojih, isti motiv normalno potegne.

Tako da če so to odpravili na II je po mojem mnenju storjen kar velik korak naprej.
Uporabniški avatar
adminko
Globalni moderator

OdgovorNapisal/-a dragan » 22 nov 2012, 08:28

Giklab je napisal/-a:Oprosti, pogovorno izrazanje, nisem mislil posebej nate in tvojo tehniko, ampak tiste splosne stvari: fokus na stvareh, ki niso kontrastne; ko imas pred predmetom recimo veje itd.
Mene pa zdaj zanima: zakaj bi se to dogajalo le na Canonih in Pentaxih z makro objektivi? Vem, da imajo vec hoda in je bolj zatezeno, ko grejo od enega do drugega konca, ampak je vseeno bilo precej specificno IMHO.

Ne dogaja se le na aparatih omenjenih znamk z makro objektivi ampak na vseh aparati ko je "fokus na stvareh, ki niso kontrastne; ko imas pred predmetom recimo veje itd."

Pentax in Canon sem omenil le zato, ker to dvoje najbolj poznam in največ uporabljam. Pri makro objektivih pa ima zgrešen fokus večji zamik in je zato malo bolj nadležen.
Uporabniški avatar
dragan

OdgovorNapisal/-a ploski4 » 22 nov 2012, 09:49

Evo, še jaz se oglasim. Sedaj sem dobra 2 meseca na nikonu in lahko počasi že kaj subjektivno kredibilnega napišem o svojih opažanjih. IQ pri pentaxu nikoli ni bil pod vprašajem. Kot fotograf, ki je s K-5 naredil okoli 60.000 posnetkov (skoraj 70.000, če štejem oba bodyja), lahko rečem, da poznam njegove prednosti in slabosti. Teh je na žalost, vsaj pri mkI, kar nekaj. Kljub temu, da me p-TTL nikoli ni kaj preveč zafrkaval, sem imel druge neprijetnosti, kot so umazan senzor, odpadajoč gumb bajoneta, slab gumb prožilca, čudno štekanje aparata pri uporabi določenih kartic... Na zadnje mi je preglavice delal AF. Pa ne nezanesljivost v slabih svetlobnih pogojih... to človek še sprejme, saj so slabi svetlobni pogoji za vse aparate mejnik kvalitete. Poleg skoraj zelo nezanesljivega fokusa v gledališču, je bila problem je že nekonsistentnost v dobrih pogojih. V pogojih, kjer je dobri stari K200d delal super... Enkrat zadel, drugič ne. Enkrat FF, drugič BF... Portret zadeti na oči (sploh skozi očala) je bila kar avantura. A vseeno, služil mi je prav dobro. DR se pozna. Pri svetlih predelih ima K5 v primerjavi z D700 kar dobro prednost. V temnih niti ne... ISO se seveda ne more ravno primerjati, je D700 le FF aparat z 12 mp. Pentaxova optika je prav super. A tudi pri novem taborišču odkrivam dragulje, predvsem po dosti dostopnih cenah. Ampak dobro, tu veliko naredi tudi delež na trgu. No, zame glavna razlika pa je AF. Ta je, na pentaxovo žalost, vsaj 2 lige stran. No, govorim za K-5 mkI. Želim si, da bi me mkII razveselil. In z veseljem delim Aleševo navdušenje. Če jim je ratalo spedenati te hibe (pa prosim tudi gumb od bajoneta!), bo to super. A vseeno bi pesimist v meni (čeprav majhen in močno zatiran s strani optimista) počakal na kakšen field test v slabih svetlobnih pogojih. Do sedaj je namreč še vsak nov SAFOX naraščaj obljubljal veliko, dokazal pa na žalost bolj malo. Pa da ne bo kdo narobe razumel. Tudi D700/D3 (imata isti AF) imata kakšen problem z netočnostjo AF točk, predvsem stranskih. Sem opazil, nič bat. Nobena naprava ni brez napak. Vendar AF točke v 3 sredinskih stolpcih po 5 točk delujejo kar zanesljivo.
Torej Aleš, če imaš kaj časa na voljo nas razveseli s kakšnim testom! :) Menda ga vsi skupaj že vneto pričakujemo :)

lp, Luka
ploski4

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Pentax - DSLR

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost