Evo, še jaz se oglasim. Sedaj sem dobra 2 meseca na nikonu in lahko počasi že kaj subjektivno kredibilnega napišem o svojih opažanjih. IQ pri pentaxu nikoli ni bil pod vprašajem. Kot fotograf, ki je s K-5 naredil okoli 60.000 posnetkov (skoraj 70.000, če štejem oba bodyja), lahko rečem, da poznam njegove prednosti in slabosti. Teh je na žalost, vsaj pri mkI, kar nekaj. Kljub temu, da me p-TTL nikoli ni kaj preveč zafrkaval, sem imel druge neprijetnosti, kot so umazan senzor, odpadajoč gumb bajoneta, slab gumb prožilca, čudno štekanje aparata pri uporabi določenih kartic... Na zadnje mi je preglavice delal AF. Pa ne nezanesljivost v slabih svetlobnih pogojih... to človek še sprejme, saj so slabi svetlobni pogoji za vse aparate mejnik kvalitete. Poleg skoraj zelo nezanesljivega fokusa v gledališču, je bila problem je že nekonsistentnost v dobrih pogojih. V pogojih, kjer je dobri stari K200d delal super... Enkrat zadel, drugič ne. Enkrat FF, drugič BF... Portret zadeti na oči (sploh skozi očala) je bila kar avantura. A vseeno, služil mi je prav dobro. DR se pozna. Pri svetlih predelih ima K5 v primerjavi z D700 kar dobro prednost. V temnih niti ne... ISO se seveda ne more ravno primerjati, je D700 le FF aparat z 12 mp. Pentaxova optika je prav super. A tudi pri novem taborišču odkrivam dragulje, predvsem po dosti dostopnih cenah. Ampak dobro, tu veliko naredi tudi delež na trgu. No, zame glavna razlika pa je AF. Ta je, na pentaxovo žalost, vsaj 2 lige stran. No, govorim za K-5 mkI. Želim si, da bi me mkII razveselil. In z veseljem delim Aleševo navdušenje. Če jim je ratalo spedenati te hibe (pa prosim tudi gumb od bajoneta!), bo to super. A vseeno bi pesimist v meni (čeprav majhen in močno zatiran s strani optimista) počakal na kakšen field test v slabih svetlobnih pogojih. Do sedaj je namreč še vsak nov SAFOX naraščaj obljubljal veliko, dokazal pa na žalost bolj malo. Pa da ne bo kdo narobe razumel. Tudi D700/D3 (imata isti AF) imata kakšen problem z netočnostjo AF točk, predvsem stranskih. Sem opazil, nič bat. Nobena naprava ni brez napak. Vendar AF točke v 3 sredinskih stolpcih po 5 točk delujejo kar zanesljivo.
Torej Aleš, če imaš kaj časa na voljo nas razveseli s kakšnim testom!

Menda ga vsi skupaj že vneto pričakujemo

lp, Luka