Giklab je napisal/-a:Odvisno, ali hočeš maksimalno (tehnično) kvaliteto slik. Ali imaš že kakšne objektive?
In verjetno posledično vse stranske produkte te kao "tehnično kvalitetne slike".
Doma imam dva digitalca, ki se ob uporabi iste leče obnašata precej različno. Ravno te dni se precej igram z Pentaxovo M 28mm f2, ki odprta (pa v manjši meri tudi na f2,8) na Pentaxu K20d kaže precej purple fringinga, ki ga na Canonu skoraj nikjer ni opaziti. Na K20 je objektiv že odprt zelo oster, tja od f4 naprej pa sploh ni videt več razlike v ostrini. Pri Canonu je na f2 soliden, uporaben, a ne bi mogel rečti, da ravno zelo oster, ostrina se postopno povečuje in na f5,6 je zelo oster. Če bi primerjal izreze iz Pentaxa in Canona bi rekel, da je f2 na Pentaxu približno tako oster kot f5,6 na Canonu. Zakaj tako si postavljam vprašanje?
Moja razmišljanja gredo v to smer, da ima Canon bolj močan AA filter kot Pentax, kar se odraža na v osnovi bolj mehki sliki, a v končni fazi boljši tehnični kvaliteti posnetka. Tudi sicer ima tale senzor v Canonu zelo malo problemov s CA-jev, so pa fotografije v osnovi bolj mehke kot iz Pentaxa. Pa ostrenje se itak po potrebi in okusu dela v postprodukciji. Pa da ne bo pomote, oba aparata imam nastavljena podobno, nobenega ostrenja v aparatu.
Tako, da bi bila pri meni izbira vsekakor aparat z AA filtrom. Sicer mi je malo smešno tole igranje Pentaxa s tem filtrom, za 1000 eur kot stane aparat imaš danes rabljen FF aparat, ki bo dal precej večjo kvaliteto slike in več detaljev kot tale Pentax brez filtra.